Geri Dönüşüm
İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucu, kullanım süresi dolmuş ve artık doğa için zararlı hale gelen her türlü maddeye atık denir. Karton, cam, metal, plastik tekstil gibi maddeler atık olarak sınıflandırılabilir. Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile sağlanır. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan bu atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine denir. Geri dönüşümde amaç; kaynakların aşırı ölçüde kullanımını önlemek, atıkların kaynaklarında ayrıştırılmasını ve atık çöp miktarının azalmasını sağlamaktır.
Hızlı değişen moda anlayışı, artan talepler ayrıca markalaşma çalışmaları, arkasında çok ciddi stratejik planlama ve sürdürülebilir üretim gerektiriyor. Kaynakların talepleri karşılayamama endişesi, enerji diğer üretim maliyetlerindeki artış sürdürülebilir tekniklerle desteklendiği takdirde, işletmelerin devamlılığı açısından bir konfor alanı oluşturmaktadır. Pamuk için sürdürülebilir tarım ve sulama modellerinde kaynak verimliliği hedeflenirken, tüketilemeyen kısım için ise geri dönüşüm hedeflenmelidir.
Geri dönüştürülmüş pamuk, rejenere pamuk olarak isimlendirilir.
Tekstil geri dönüşümü iki ana kaynaktan üretilmektedir:
- Tüketim öncesi: İplik ve kumaş yan ürünlerinin artıklarını içerir (Pre Customer)
- Tüketim-sonrası: Yeniden kullanıma uygun hale getirilecek giysiler, döşemelik kumaş, havlu, ev eşyalarını içerir (Post Consumer)
Tüketim öncesi atıklar endüstriyel atıklar olup, toplanması renk ve karışım oranları açısından sınıflandırılması tüketim sonrası atıklara göre çok daha kolaydır. Tüketim sonrası atıkları kategorize etmek çok daha organize bir ayrıştırma gerektirmektedir.
Pamuk Geri Dönüşümü tekstil atıklarını önce ipliklerine sonra da liflerine ayrıştırmak suretiyle yapılan mekanik bir işlemdir. Elyaf boyuna ve kalitesine zarar vermeden optimum değere ulaşmak hedeflenir.
FAYDALAR
- Geri dönüştürülmüş pamuk, rejenere ipliğin yanı sıra yalıtım, keçe, mop, bez parçaları ve dolgu gibi birçok farklı üründe insanoğluna hizmet etmeye devam eder.
- Geri dönüşüm süreci birçok ürünü çöpe gitmekten kurtarabilir. Geleneksel tekstil ürünü üretim sırasında pamuğun firesi ortalama % 45’tir.
- Kullanılan enerji, su ve boya miktarı, daha önce işlenmiş olan bir ürünün kullanımı ile azaltılabilir. Tasarruf, yeni malzemelerin üretimini dengeleyerek elde edilir. Geri dönüştürülmüş pamuk iplikleri en çok renklere göre tasnif edilmiş tüketim öncesi tekstil artıklarından elde edildiği için iplikler halihazırda boyanmıştır.
- CO2 ve fosil yakıt emisyonu, mevcut malzemelerin kullanımıyla daha aza indirgenebilir.